naturkunskapp.blogg.se

Nedbrytare: destruenter

Kategori: Allmänt

 
 

 

Det finns olika nedbrytare t.ex. maskar, svampar och bakterier. Och nedbrytarens uppgift är att dom bryter ner olika organismer som finns i naturen och omvandlar det till koldioxid.

 

Och en nedbrytare som finns i skogen ä t.ex.r slemsvamp och man kan tro att denna art tillhör svamparten men det gör den inte. Det den gör är att den börjar att växa på mörka och fuktiga platser och den ”lever” alltså på att äta av förruttnelse. Man kan hitta slemsvamp på t.ex. murknade träd och grenar och på nerfallna blad. 

 

Deras uppgift som är bra för oss och alla andra levande organismer är att dom äter upp alla nerfallna löv, träd, blommor och döda djur. Genom att äta detta så omvandlar dom det till koldioxid som är bra för alla levande organismer t.ex. människan, växterna och djuren. Och om inte nedbrytarna skulle funnits så skulle det bli att alla löv, grenar och döda djur skulle samlas på marken och ingen skulle ta hand om det, men nu så äter dom upp de så att det inte blir liggande.

 

Maskarna gör desamma dom äter de som kommer på marken t.ex. löv, fallfrukt och döda insekter och dom äter upp det och bajsar ut jord.

 

Bakterier

 

Nedbrytarna kan också vara farliga för inte minst djuren, för att om man får i sig en spor som kommer antingen från någon svampe, bakterie eller olika växter. Om man får i sig en från t.ex. en svamp och ett djur äter den sporen t.ex. från en svamp så kan inte myran bekämpa den på egen hand utan den börjar att växa i kroppen på myran. När sporen börjar att växa i myran så tar svampen överhand på kroppen och myran fick en lång och smärtsam död. När detta händer så ser de andra myrorna vad som kommer att hända och dom går med myran som har en spor i kroppen långt från boet och lämnar den för att dö, så att inte de andra ska bli smittade. Men om en människa får i sig en spor så har man så starka syror i magen så man tar död på sporen själv.

Kommentera inlägget här: