naturkunskapp.blogg.se

Kolets kretslopp:

Kategori: Allmänt

 

 

Varifrån kommer det kol som finns i växterna?

I atmosfären så finns det koldioxid. För att människor och djur ska kunna överleva så behöver man syra för att kunna andas de är desamma med växterna bara att dom behöver koldioxid istället för syra. Växterna tar upp koldioxid från luften eller vatten om det är en undervattensväxt.


Räkna några byggmaterial som finns i växter och djur.
Byggmaterial som behöver att finnas i växter och djur är: druvsocker, fetter, proteiner och vatten.

Redogör för kolets kretslopp.
Kolets kretslopp går till så här:

Växterna tar upp koldioxid vid fotosyntesen. När växterna och djuren som har ätit av de växter som innehåller koldioxid dör och har bryts ner så släpps lika mycket koldioxid som var bunden till fotosyntesen. Men om dom inte bryts ner så lagras kolhydraterna under en väldigt lång tid som sedan kan bli t.ex. torv, kol och olja. Kol som byggs in i skal hos t.ex. kräftdjur och plankton bildas kalciumkarbonat så när djuren dör så hamnar dom på havsbotten och lagrar kolen där. 

Ta med hjälp av internet reda på hur fossila bränslen bildas. Ge exempel på var i världen det finns mycket fossila bränslen.
Fossiler är ett avtryck som blir av växter eller djur. När det blir en fossil så blir det oftast inte hela djuren utan de hårda delarna som blir ett avtryck t.ex. skal, tänder eller ben. Om jag tar en fisk som ett förslag så börjar det med att den dör och så hamnar den på botten av havet och under tiden som den ligger där så kommer det sand och lera att lägga sig över fisken och under tiden som den ligger där så bildas det lager med sand, lera, berg som har nöts ner eller lava från en vulkan som har fått ett utbrått. När allt detta hamnar över fisken så blir det enormt tryck och efter flera miljoner år så kan man se ett avtryck från fiskens ben.   
 

Om man förbränner biobränsle i stället för fossilt bränsle så bildas lika mycket koldioxid. Konstigt nog så bidrar förbränning av biobränsle ej till ökningen av koldioxidhalten i luften. Förklara varför det är så!                                                                                                               Biobränslen är ett förnybart bränsle som kommer från levande organismer. Det som händer när man förbränner biobränsle är att koldioxiden som  blir av detta bränsle hör till kolcyklen och det betyder att koldioxidutsläppen kommer inom tid att bli balanserad av växter och djur, därför bidrar detta bränsle inte till den globala uppvärmningen som de fossila bränslena.                                         

Hur kan man minska ökningen av koldioxidhalten i luften? Ge några exempel!                                           Det finns så mycket koldioxid i atmosfären att det hr blivit ett problem och nu måste man hitta ett eller flera sätt som kan få det att minska koldioxidhalten. 

1: Det som man kan göra är att man minskar transporten som släpper ut koldioxid men det räcker inte för att minska klimatproblemet. Men man skulle kunna börja med de att använda energisnålare alternativ till en början.

2: Det andra förlaget är att man kan ”ta” bort den. Eftersom man kan göra koldioxid så kan man också ta bort den i samband med förbränning av olja, gas eller kol och genom de sättet så kan man ta tillbaka koldioxiden till tomma oljekällor som vi dessutom har mycket av. Men för att kunna göra de så behöver man bygga en industri som kan ta bort all koldioxid som finns i atmosfären så behöver man använda mycket fossila brännslen och då släpper man ytterligare ut mer koldioxid.

Kommentera inlägget här: