naturkunskapp.blogg.se

FOTOSYNTESEN

Kategori: Allmänt

 

 

Vad säger energiprincipen? 

-Energiprincipen är väldigt viktig och den säger att man inte kan skapa energi eller förstöra energin. Och de menas att det alltid finns energi, energin kan man alltså inte förbruka den kan bara omvandlas mellan olika energiformer.

 Förklara var det finns kemiskt lagrad energi.

-Det finns väldigt mycket kemisk bunden energi i t.ex. batterier, chokladkaka och socker.

Batterier: Inuti batteriet finns det massor av positiva och negativa partiklar som när man sätter i batteriet i t.ex. en dosa så samlas alla positiva partiklar vid den ena elektroden och de negativa vid ven andra och när man sätter i batteriet i dosan så går partiklarna iväg in i dosan och ger den energi så att man kan byta kanal.

 Vad är fotosyntesen? Var sker den? 

Varför är fotosyntesen så viktig? 

- Fotosyntesen är ett grundläggande behov för att alla växter ska kunna leva och den kan inte fungera om inte solen lyser, det är också alger och några bakterier som använder sig utav fotosyntesen. De gröna växterna kan med hjälp av solljus omvandla koldioxid och vatten till sin egna energi. I denna process så kan dom även bilda syre som är bra för människorna och djuren. 

Man kan skriva fotosyntesen så här: koldioxid + vatten + solenergi = druvsocker + syre.

- Den är jätte viktig för inte minst växterna eftersom dom gör sin egen mat genom fotosyntesen så att dom får i sig energi som vi sen får i oss när vi äter de växterna som är ätbara.

 Nämn någon skillnad mellan växtceller och djurceller! 

-  Skillnaden mellan växtcell och djurcell är att växtceller är hårda ( de innehåller cellulosa) medans djurcellerna är mjuka. Och att växtcellerna är gröna för att dom har klorofyll i sig.

 Förklara vad som menas med cellandningen. 

- Det som menas med en celldelning är att från en cell så blir det två alltså den delar på sig. Det finns tre huvudtyper av celldelning och dom heter prokaryoter, mitos hos eukaryoter och meios hos eukaryoter.

Kommentera inlägget här: